Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 18:18 - ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ НЕЩО ОТ БЪЛГАРИЯ
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 2669 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Неотдавна имаше една забележителна реч на британския премиер Дейвид Камерън, в която бе направена дисекция на обединена Европа и нейното развитие в бъдеще. Николай Слатински по повод речта сподели дълбоката си обида за България и българското общество,imageimage че (цитирам) нашият (бивш, доб. м.) премиер в сравнение с британския изглежда жалко неграмотен, убийствено политически късоглед и потресаващо зле възпитан!  И което е квинтесенцията, аз съм съгласен с него, че нашият бивш премиер не просто няма качества на лидер на една държава, но и никога, абсолютно никога от тук до края на света няма да може не само да произнесе, но и да прочете такава реч... Слатински възкликва: Господи, мой боже, защо наказа България с такава персона за премиер, ръсеща съвсем преднамерено (под път и над път, доб. м.) нелепици?! И признава, че след речта на Камерън го залял апокалиптичен срам за България.

            Езикът на който говори Камерън  е съвременен, близък до научния или художествения и точен в описването на характеристиките на съвремието. Преди съм казвал, че демокрацията и свободния пазар съвсем диалектически са на път да се превърнат в своите противоположности. Обществото става рисково и уязвимо, произвежда несигурности, кризи и конфликти. Словото на Камерън е модерно, то отразява начина на мислене, манталитет. Езикът на нашия бивш премиер е пошъл, чалгализиран, арогантен, уличен и „цветист” (пардон, трънливо заяждащ се). В него нахлуват „словестни отпадъци” от типа: "простаци, шестаци, кюфтаци, пържолка, ще ги разбием, ще ги смачкаме, шменти капели, матер"ял, ела да те цунем, българите са като (мои) кучета, пенсионерите изядоха резерва, вярвам (пак махленски), когато ми се кълнат в децата си (без значение дали са „законни” ченгета или мотори на лъже-разпространението, или на престъпността, или на безразборното подслушване и много други, в т.ч. и сред герберите от парламента...).. Изразите като горните не са подходящи за деца под 16 години. Спомнете си публикуваните от в-к ”Галерия " незаконно и нерегламентирано извършени СРС-записи на високопоставени особи; изнесените пред Парламента такива записи на разговори между лекари в Горна Оряховица; монтирани записи на свидетели с обвинявания по делото „Октопод”  И пак Николай Слатински- езикът на Дейвид Камерън е непосилен ментално и манталитетно за нашия (бивш, бел. м.) премиер, това са две епохи- постмодерната и раннокаменната. Дейвид Камерън говори за лекуване на Европа и предписва понякога лекарства, които при конкретни обстоятелства могат да се превърнат в отрова, което експремиерът Борисов вече го направи с България и българите. За това говорят мизерията, нищетата и безнадеждността , която наблюдавахме в последните месеци на отчаяно недоволство ...

            Нешка Робева пък нарича демокрацията ни напудрена силиконова чалгаджийка. Липсата на морал, съвест, милост и жал се усеща най-силно у народните ни избраници и управляващите. Сякаш те мразят избирателите заради гузната си съвест. Хората са освирепели, видиотизирани и лумпенизирани. Според израз на Фурнаджиев отпреди – ... но в свойта вяра сам не вярвам аз ... нещата били докарани до там, че сме изгубили най-ценното- вярата.

            Журналистката Любослава Русева посочва една мъдрост на Хърбърт Уелс, който през трийсетте години на двадесетия век цинично доказвал, че глупостта може да бъде манипулирана, защото простите хора се управлявали безпроблемно, но първо трябвало да си ги отгледаш. Думата е за настъпилата бездуховност и безпросветност. Как ще се отгледат простите хора? Един от начините е както в стихотворението на Далчев, което Русева сочи:                                Човекът бе сътворен от кал, но

                                  днес от желязо е светът.

                                   Тежко на мекия! За малко

                                   да умра от доброта.

                                   Сега, уста безмълвни сключил,

                                   свил гневно на юмрук ръце,

                                   живея и усърдно уча

                                    на зло беззлобното сърце.

            Да свикнеш с простащината става естествено. Вдишваш вулгарност, издишваш примирение (ЛР). Редовните упражнения учат на хладнокръвно нахалство и непукизъм. Иначе може да се загуби разсъдък ...  А от това зависи честотата на отказите да се превърнеш в простак. Пошлостта оглозгва душата. Идеалното положение е честотата да бъде равна на безкрайност. Дай Боже! Амин! Харесва ми зова на Л,Русева за повече красота: беззлобното сърце е дар, от който не бива да се срамуваме; трябва да казваме на нашите дечица, че красотата не е изрусената косица, нито еднаквост, тя не е „да не работиш”, а тъкмо обратното; красив те прави умението да мислиш и да се радваш от положеното усилие; затова „красотата ще спаси света”.

            Писателят Владислав Тодоров  е автор на фразата: Борисов не управлява, той ощастливява. Т.е. той е сценичен герой, а не прилежен управник. И още, той води с тяло, а не с програма, със словотворчество (махленско словоблудство, доб.м. ), а не с партиен жаргон (в който може да има участъци с характеристиките на Дейвид Камерън). Доверието в него почива на харизматично присъствие, на лицедейство, а не на учрежденска акуратност. Той се внася и изнася в публичното пространство като бравурен обект на всенародно наслаждение, оттук и стихийно желание да го докосват, да го гняват с очи. Инстинктивно се опитва да директно да владее хората, еднолично да дирижира масовото въображение и сантименти. Успява с лъжи и прехвърляне на вини да постига харизматичен ефект, особено сред онеправданите. Пуякът е забележим, когато разпери перата. Само че в нашия случай те са фалшиви. Режимът на отдадено доверие е емоционален, а не рационален, в резултат на което подкрепата може да бъде ефективна, но подлежи на бързо изтощение. Народът е всеяден и всепоглъщащ, а махмурлукът е непоносим!? Не мисля, че е възможно опиянчване ... Духовността е светлина и кислород, а не снобско оживление и превземки около хитови лица и култови неща. Чалгализирането е мимолетно, защото, сигурен съм, българинът няма да приеме да го разглеждат, дефинират или представят като сексуално и интелектуално замъчен профан. Няма да допусне да живее с потулени достойнства. Въпреки еманципираното медийно пространство или обществения дискурс, работещи против тяхното проясняване. Въпреки чалга-съборите, реалити-шоутата, текущата телевизионна олигофрения, новите български сериали- буламач от гадости и насилие, превъзбудено човешко дъно, амбициозна пошлост (както ги определя С.Тодоров). Народът ще се отресе от своята мрачност и сърдитост, от потреса за себе си, от срама, който го подтиска, мачка и свива.

Двойните стандарти В България трябва да се изрежат от всичко и от всякъде Бившите последни управляващи достигнаха рекордни нива в злоупотребите във всичко и навсякъде. Бръмбър-гейтът е върхът. В случая с В. Марковска подозрения и съмнения решиха съдбата ѝ. Трябвало да доказва праведността си пък после ще видим. И тя морално се оттегли както я бил посъветвал Борисов. Дипломати принадлежали в миналото към ДС бяха изметени без да се рови в досиетата им за позоваване на конкретни грехове. Служебният премиер също имал досие в ДС (зам. министър в служебния кабинет бил от сорта), но ровене имаше, за да се оневинят, без убедителни доказателства! Изнасят се материали за комсомолското и номенклатурно минало на президента- гробно мълчание и никаква реакция, а подозренията и съмненията се загробват... Подозрения и съмнения за тъмното мутренско минало на Борисов колкото искате и не от вчера. Да виждате опити за доказване на праведност или опровергаване на истината?! Цветанов е знаменосецът!! Две трети от прокурорския доклад за уродливите подслушванията в МВР потвърждават сигнала изпратен до С. Станишев, препредаден от него на прокуратурата. Непрекъснато се появяват все нови и нови. Една трета трябвало да се доразследва, за да се вкара Цветанов в затвора. Прокуратурата е решена да си свърши работата. Много са случаите, когато при съмнения, подозрения и предварителни данни белязаните се оттеглят, за да не пречат на разследването, а нашият с часове четеше присъди пред парламента  (медиците от Г. Оряховица, например) ... Сега се сети за презумпцията невинност... Цветанов трябва да изчезне от политическата сцена. Където мине е много разкаляно от самия него и свитата му. Вони!!! За да остане недосегаем на първо време, той изостави (пардон, натопи) послушниците си. Да му берат греховете... Нали бил мотор... Пък и се закле в децата си...Трябва ли вместо прокуратура да въздигнем в четвърта власт суеверието, ясновидството, гадателството, магьосничеството за пълнене на хладилници и плащане на комунални сметки?!? Пък може да изградим и мрежа от университети в тази тематична  област и занаятчийството !!??!!!                                                 
                                                          
Георги Стоилов




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nikikm - Доколкото разбирам,
26.04.2013 21:02
става въпрос за лака,шлифовката,имиджа,външният вид,опаковката,която е всичко.В този свят е така.Бойко за мен е аут,но определено не е глупав и без харизма.Елитното западно общество произвежда в пъти повече глупаци и индоктринирани интелигенти от нас.но ние прилежно,усърдно и под негово,на Запада,давление,започваме да си ги произвеждаме в огромни количества.С много съм съгласен,но и с много не съм!Европа и световната история са нищо,без нашата,която макар и нонстоп унищожавана,все изплува и тревожи днешните властелини,вчерашни наши слуги!Авторът да не се засяга,просто му посочвам плевника,да си търси вратата и да не изпада в телешки възторг,от изкусно направени словесни конструкции,а да види има ли ИСТИНА в тях! Поздрави, от рунтав,миришещ на чесън,примитив със скосени очи,балканец!Пък и да попитам,що е това национално достойнство?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 293978
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930