Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 19:10 - ЗА ДЯСНАТА ИДЕЯ
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
0



           КАПИТАЛИЗМЪТ,  ИМПЕРИАЛИЗМЪТ  и  КАПИТАЛИСТИТЕ, ИМПЕРИАЛИСТИТЕ

                     (по материали в средствата за масова информация)

 

Ще се отдам на размисли върху темата за състезанието между лявата и дясната идея, ако демократите капиталисти разрешат възможността на  въпросното състезание, което щем не щем датира откакто са се появили капиталистическите производствени отношения в резултат на развитието на технологиите. И преди това е имало наченки на лявата идея във вид на съпротива срещу несправедливостите в общественото устройство. Първо ще разсъждавам върху капитализма, империализма и капиталистите, империалистите. След това– върху социализма, комунизма и социалистите, комунистите. По реда по който са се явили съответните социално-обществени формации.

След началния и зрелия капитализъм намираме се в условията на последния му етап– империализма. В момента по света тече първата глобална Велика депресия. Ще последва втората.

Сегашната започна с фалита на една от най-големите световни банки– Lehman, която бе оцеляла във Великата депресия от 1929 год. и в събитията от 11.09. 2001 год. Преди нея фалираха Bear Stearns, Fannie Mae и Freddie Mac. Наред бяха Merrill Lynch, Goldman, Morgan Stanley и AIG (American International Group), която е най-големият глобален играч на дериватния пазар с 45 трилиона долара. Реално и той вече е в технически фалит.

По професионални прогнози и оценки започна се с финансов апокалипсис, който прераства в икономическа криза и ще причини смъртта на Уол стрийт. Това е началото на краха на западната капиталистическа цивилизация и на постамериканската ера, началото на краят на Новия световен ред (по КИ).

Не е ясно какво означава масивната държавна намеса. Дали е в ход някаква радикална тотална промяна на принципите на функционирането на капитализма в САЩ. Наблюдава се тоталитарна държавна намеса, граничеща с въвеждането на финансов комисариат. Някои ляво-ориентирани може да възкликнат, че щом е налице държавна намеса с парите на данъкоплатците, вероятно се въвежда особен вид диктатура на пролетариата, пардон, на трудещите се, на обикновените хора.

САЩ са изправени пред абсолютното задължение да преживеят дълговата или кредитната катастрофа, която ще повлече в спиралата на дълбоката и тежка криза цялата световна икономика. Сумарният дълг на САЩ е около $ 50 трилиона. На всеки американец се падат по $ 150 000 дълг. За работещите стойността е $ 350 000. Това е белег за банкрутирала икономика. Американците живеят на кредит. Влюбени са в кредитните карти, по които задлъжнялостта е достигнала $ 7200 на семейство. По настояване на президента Обама, след началото на финансовата криза оцелелите банки масово опрощаваха кредитни семейни дългове от порядъка на десетки хиляди долари, които при нормални условия без фалирали банки и кризисни процеси на повърхността са водели към семейни фалити.

Ипотечната криза ще направи неизбежен срива в САЩ, защото става дума за системна криза на т.н. Западен проект. Силно обезпокояващо е и положението със стойността на долара като световна валута. Не по-различно е и състоянието на потреблението, което е основна движеща сила на цялата икономика. Най-тревожно е положението с промишленото потребление, чието влошаване вече не може да се скрие. Промишлената инфлация вече е двуцифрено число. Настъпил е качествен прелом– монетарните власти не са в състояние да удържат ръста на цените във финансовата сфера и той преминава в сферата на производството и потреблението. Намаляват постъпленията в бюджета.

Това състояние на финансите и икономиката в САЩ се премълчава и тушира по политически причини от всякакво естество, между които местни избори и евентуална загуба на световно лидерство и господство.

Горната картина в общи краски може да се пренесе в Европа. Тук най-закъсалите страни са Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Италия. Европейската централна банка е между чука и наковалнята.

Основният проблем на американската и западната икономика е наличието на „излишна част”, която нараства за сметка на постоянното емисионно стимулиране на потреблението. Пускането на излишна парична маса е причина за ръст на цените и инфлацията, което не само се наблюдава с просто око, но и се чувства болезнено от обикновените хора. Днес съобщаваха за поредното поскъпване на златото– ~$ 1500 за тройунция. Сигурно убежище, защото златото не може да се печата на хартия. Само за финансиране на войната в Ирак и Афганистан са били напечатани над $ 2 трилиона. Пред очите на света англо-американските банки отпускат колосални количества необезпечени и не възвръщаеми кредити, а федералната резервна система печата долари в трилиони, за да запушва тези дупки. Доларовата маса нараства два пъти, а нейните пазари се съкращават с 30 на сто. Цялата тежест на кризата се стоварва върху гърбовете на обикновените хора.

Какво да се прави? Без увеличаване на доходите на бедните в Третия свят 4 пъти (чудя се ние къде сме!?), те просто ще умрат от глад. В света започва да броди призрака на ГЛАДА ... Къде ще се срещнат с другия призрак– на КОМУНИЗМА, не знам ... Не знам и кой и с каква цел пусна този маховик на  инфлацията, която заплашва с крах световната система, основана на долара. В основата е преразпределението на богатствата. Емитираната „излишна част” се обезценява, като за сметка на това останалият свят започва да гладува. Този, който контролира „световната парична печатница” управлява емисиите; тяхното рециклиране; стойността на парите; инвестициите; финансовите потоци; фалитите на банки, промишлени отрасли, цели икономики. Ако това не е кражба на чуждото, каквато кражба в своя зародиш е частната собственост, здраве му кажи!?! Който притежава и управлява печатницата, може да живее не по джоба си, разплащайки се за своето свръх-потребление с хартийки (облигации) от въздуха, без риск да плаща дългове. Това пак е кражба, каквато е частната собственост и другата горе!!! Такива нации паразитират върху гърба на други страни. Присвояват резултатите от чуждия труд, каквато е експлоатацията на работниците, на наемния труд. Нищо ново под слънцето, само дето е цинично „цивилизовано”, гнусно „интелигентно” и нагло глобализирано. Но навсякъде в основата си е тоталитарно насилие ...

Прогресивните принципи и стимули на развитие в началния и средния стадий на капитализма при сегашните условия се превръщат в своята противоположност и стават спирачка на развитието, атрибути на разпада и несправедливостта. Може ли по аналогия да се каже: „видяхме го капитализма”, в който свободата се изразява в пари; справедливостта се изразява в богатство, в което има съвсем мъничко лицемерно, демагогско перо за подаяния на бедните, наречени благотворителност; солидарността е оставена на алчността, а виртуалното подменя и подчинява реалното.

Наред са поредните „превантивни войни” за защита на световния ред, но ще трябва да се избират не по-силни противници от калибъра на досегашните.

Капиталистите по света запълват целия спектър от белези и качества на човешкия род. Има всякакви– от пълни с омраза и високомерие слепи тотални отрицатели на всичко друго до реалисти, истински оценители на "нормалния демократичен ред", крепители на "демократичното" статукво в целия му политически, културен, журналистически и образователен обхват.

Западния свят, дясната идея висят на косъм също както при късната Британска империя– опит за присъствие навсякъде с крайна империалистическа политика, но с разорени финанси, без реално действаща икономика и разумна програма. Смятат, че в техен интерес е да върнат света към времето на студената война с Русия. Защото тогава ще им се отдаде да въвлекат целия свят тотално в своята криза, за да се измъкват от нея за чужда сметка.

Описаният период ще стане огромен прозорец за стратегически възможности на Русия, Китай, Индия, Латинска Америка и Скандинавието. На тях се пада ролята да сменят старата система. Разумния подход е конвергенцията, синергията между всичко непреходно прогресивно.

Очаквайте постинг за лявата идея.

 

                                                             Георги Стоилов

 

   

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 294089
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930