Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 16:00 - Избори2009
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
1



 

                          Избори 2009
 В ноща на изборите и в следващите дни се чуха много съждения от политици, политолози, социолози, журналисти и разни други анализатори за получените резултати и внушителната победа на ГЕРБ. Говореше се за мощна вълна на обида, недоволство и желание за промяна с дясна ориентация. Хвърчаха оценки за радикализация и рационален вот. С други думи избирателят решил това и онова, защото в такава общност, наречена електорат трябва да съзираме някакъв интегриран префинен висш национален разум, някаква свръхестествена сила. Обичам своя народ и се гордея с неговата нарицателна мъдрост в диференциран вид, болно ми е, че в редица периоди от неговата историята е бил подлаган на унижения и страдания, от които е излизал със стоическо търпение, лишения, жертви и победоносна съпротива, но не е в негов интерес да му се приписват магически способности, защото такова ласкаене може да приспива неговите защитни инстинкти. Неговата мъдрост и инстнкти са обобщения за народа ни, които вървят за мерената и немерената реч, а съвсем друго е да се прилага научен подход в изследването на нашата народо-психология. Народите имат сила, когато са обединени в гражданско общество, което се нуждае от будители като много велики българи в миналото. Дали сега ги има или няма, не знам, но съм сигурен, че в България няма, както това пролича в становищата на малцина. Мога да приема, че първата словестна реакция в предизборната нощ на получените резултати дали без грешки или с грешки, е преходна интерполация на причинно-следствени връзки, но ако не се направи обстоен, изчерпателен и обективен анализ на ситуацията в Бълария няма да има гражданско общество още много дълго време. А това е крайно неприятно, най вече за народа ни. Нямам претенцията, че мога да направя този анализ, но все пак мога да споделя мои мисли.
 Какво мисля аз с моя непретенционен мозък, без да излизам от кожата си на най-обикновен наблюдател?
 За обсъжданата ситуация и получените резултати от вота за 41 НС бих желал да коментирам следните факти, явления, обстоятелства, причини и следствия. Поради липса на време и място ще ги соча и тълкувам неподредено:
* В сравнение с високо и средно развитите европейски страни ние сме изостанали и най-бедни (има много известни причини за този факт, но повечето се вместват в 5 думи - "20-годишно ограбване на активи с взлом". Освен молове, офис- и жилищни-сгради почти нищо друго ново не е създадено. Със стабилен средно - годишен висок икономически разстеж, напр. от 6%, ще ни са необходими поне 4 мандата за да доближим европейските стандарти по доходи. През всичките 20 години на преход ние сме си били най бедни и ще си останем такива още дълго време.
Много жадни за кабинети и кресла политици измислиха една опашата лъжа с каруцарски и вулгарни епитети и прилагателни, търкаляща се напред-назад без факти 4 години, че сме най-бедните поради последното правителство, въпреки постигнатия висок икономически разстеж, повишаване на доходите, пенсиите, разширяване на социалното подпомагане и големия обем на чуждестранни инвестиции. Защото в тройната коалиция имало много високоетажни пладнешки разбойници, мафиоти и олигарси, които крадят всичко и от всички.
У хората със симптиии или без симпати извън твърдите привърженици на тройната коалиция се загнезди лъжливо усещане за немоща и провала на досегашното правителство по отношение на най-главното - доходите. Хубавите  дела на досегашното правителство в социалните политики потънаха в затлачените оценки за състоянието на съдебната система, въпреки опроверженията на клеветите за доходите и въпреки множеството досъдебни производства по конфликти на интереси, измами, фалшификации на терена на присъединителните фондове,  корупция и всичко останало. Истина е, че няма присъди и че делата се влачат с години. Истина е, че има корупция на всички нива и етажи, но също така е истина, че и крадците се "шлифоваха" и правораздавателните органи в кръговете на честни и доблестни магистрати са затормозени … Истина е, че в историята на човечеството няма прецедент съдебна реформа да е създадена за един мандат. Истина е, че и доста политици, политолози, социолози и т.н.  се "шлифоваха" да наливат масло в огъня, при това със завидна риторика, за да опияняват и зашеметяват българите със зрелищни шоута .   
Истина е, че все още няма нито съединение на българите, нито будителство! Всичко е подвластно на рейтинга, а чрез него на свободната царица-парица от свободния пазар.
* Следващата двуопашата лъжа бе лансирана във връзка с медународното впечатление и разочарованието на българите относно обраслата с корупция България. Но жилото не бе насочено там, където трябва. Същата движеща се алчност безцеремонно се "целеше и стреляше" пак 4 години по високите етажи на властта, визирайки политически ръководства на партиите в тройната коалиция, по съответните парламентарни групи, правителството, където съзираше триглава ламя … Какво тук значи "невиновност до доказване на обратното"! Целеха се и стреляха безразборно, а не със лазерен кохерентен прицел. Решиха, че като нямало (според тях) хляб, народът ще се озлочести, озлоби и прекипи от "шоута" със суматоха и зрелища. Като правосъдието работи с костенурска скорост, кой ще ти чака "виновност/невиновност".
Тук няма нищо демократично, нито продуцентите, режисьорите и изпълнителите наподобяват демократи.  Нито свобода на истинското слово, а ненаказуема свобода на лъжата и клеветата, дезинформацията!
Освен това  непрекъснато се въртят дитирамби за липса на политическа воля у правителството за борба с корупцията. Питам, ще ми обясни ли някой какво значи политическа воля в тази материя? Да развалим принципа и модела за независимите власти ли? Диктатура ли да въведем? Някоя здрава генералска ръка? Военна хунта? Да вкарваме зад решетките само по подозрение? Дори когато няма факти или са добре прикрити? Да започнем от магистратите ли, лов на вещици? Или от Иван Костов и съпругата му, или с Надежда Михайлова и гаража на УБО и др., за които има уталожили се подозрения, даже и след досъдебните производства, през които преминаха?! Трябва ли да продължавам да изброявам?
А че корупция в държавата има, не оспорвам. Че трябва да се подобри съдебната система, не отричам. За един мандат ли? Не, не може, дори да има съединение на усилия и търпеливост, последователност, приемственост, находчивост в работата и пр., докато започнат да се случват хубави неща. На други места са се учили на демокрация, такава, каквато съществува сега, по 100-200 години. За нас ще са необходими двойно повече, ако продължим да живеем разединено в блато от плювки.
* Сътрудничеството с ДПС в управлението е "изкуство на възможното" в политиката, владеене на балансираните компромиси в стратегически план. И тук БСП се представи добре, учейки се и усъвършенсвайки се на практика в движение. Смятам, че ДПС е далеч по-предсказуем партньор в сравнение с НДСВ. НДСВ коварно подливаше вода на БСП. Въпреки това не отричам приноса на партньорите за успешния мандат. По моему от 1996 год. насам толкова успешен мандат не е имало. Визирам период на управления със сходни цели и задачи в сравними ситуационни условия. Необективното и преднамереното сродяване на БСП с ДПС в  сферата на обръчите и по отношение на истеричната антитурска пропаганда не можеше да не окаже влияние върху предизборните позиции на БСП.
* Клиповете с брадвата и крясъците в Банкя бяха посрещнати от опозиционерите и догматиците като спасителна сламка и раздути до слонски хобот със съответните звукови ефекти. Брадвата е земеделско и горско сечиво. Какво толкоз грозно видяха разните анализатори, които ненавиждат лявата идея и мразят всичко, що е в ляво, независимо в кое пространство се намират и какви лични интереси преследват, открито или зад параван. Клипът бе едно предупреждение. Ставаше дума за приватизационно посичане от корупционни кръгове, обръчи, схеми на национални активи (Балкан, Кремиковци, Нефтохим, Плана, БТК и др.), създавани във времето с усилията и труда на десетки и стотоци хиляди българи. Това не е лъжа! Остава символът да е точен, иначе има и редица други подходящи средства: сабя, взривно устройство, запалителна смес, атомна и водородна бомби и пр. За всяко средство има и съответен термин за предизвикваното действие: посичане, разгромяване, унищожаване, ликвидиране, изравняване със земята и т.н. Не мога да се въздържа да не отбележа, че преди време такова действие наблюдавахме не в клип, а на живо. Не беше визийно символно предупреждение със някакво сечиво, а истински опит да се унищожи сграда - Мавзолея с взрив. Това вече бе варварско деяние с многолик символен израз!? Сега от дистанцията на времето може да се каже, че и тогава, и сега преобладават дърварските анализатори. Аз ще си призная, че коментираните клипове не бяха дърварски, а много хубави и полезни. Многократно повече повлияха на И. Костов и неговата клика, клиентела от онуй време. И това е хубаво за България! Това е важното! Върху БСП и Станишев има минималното въздействие, но не е това, което изкарват. Моите поздравления за авторите им!
Неизмеримо грозни и груби са лъжите, изговорени, по-точно изкрещени срещу Станишев, правителството и БСП. Срещу такива опашати лъжи всеки народ е беззащитен!! Грешките, пропуските и слабостите в лявото са друга тема, но те не могат да обезличат постигнатото. Лъжите са като ураганен вятър за една вълна на недоволство. Цяр срещу тях е само времето …
* Мисля, че БСП и Станишев неуспяха да предвидят негативния резултат от предупрежденията за предстоящите рискове от многопартийна коалиция. Към това не може да не се прибавят закономерните негативи спрямо БСП като водеща в трипартийната коалиция, въпреки немалкото позитивни постижения през пълния мандат. Обикновените хора очакват бързо решаване на всички проблеми като с магическа пръчица. Не ги задоволява степента на решението им и през последния мандат. Царят ги разочарова с 800те дни. В много от управниците липсва стратегическо мислене, какво остава за обикновените хора, които мечтаят да станат заможни във времевите граници на едно поколение. Мечтите на човеците не се постигат докато са живи на този свят. Тези мечти се предават от поколение на поколение и с всяко следващо се приближават като се отчита и фактът, че едновременно с това мечтите се развиват, усъвършенстват и обогатяват. Това е животът… При тази реалност с изпреварващо очакване на доброто психологията на хората е вълнообразно податлива на купищата лъжи и лъжеобразни обещание. Такъв е белегът на предизборната треска и изборните резултати, на вълната изборно участие. За момента това е много хубаво! Защото държавата няма да стои дълго време без управление в обстановката на привнесена отбън криза. Хубаво, защото хората още веднъж ще осъзнаят, че им са нужни истински будители и някога ще захвърлят лековерието. Лошото е, че има риск да загубят повече от лошо управление, отколкото от лиса на управление …
Лъжи имаше колкото щете!?!? Даже се надпреварваха в наглостта. И от парламентарната, и от извън парламентарната опозиция. Лично Костов, М. Димитров, Сидеров, Я.Янев и тяхните пошлушници не можеха да си обършат пяната от устите от първосигнална омраза и невиждано старание да засипват почти всеки божи ден главите на наивните хорица с свободни литературни съчинения за какво ли не, да спретват умопомрачителни плетеници от клевеветнически скандали, да боравят с изсмукани и измислени без капка срам случки и числа (не мога да използвам думата факти). Думите за истината, по-малко на брой, бяха потопени и удавени от порой неистини и клевети.
Е, в такова блато как може да не повярваш, че България е прогизнала от некомпетентност, неспособност, безволевост на власта и мръсна корупция, обгрижвана от БСП и ДПС. Най-гаменски, най-гнусни без възпитани обноски бяха словата на Борисов, разбрал, че избирателите искат твърда ръка и жлъчен  злостен език както и политик от хулигански тип. Следващият Бърдоква … Манна небесна. Спасителят. Генералът.
Някои громят буреносни облаци, други създават изборни вълни … Това е положението.

В заключение:
Според мен ситуацията е трудна, но не е така фатална, както някои социалисти и в ръководните органи на БСП искат да я изкарат. Убеден съм, че няма провал на социалитическото управление, както не може да се говори и за поражение на левицата в изборите. Основните причини за неуспеха на БСП в изборите са обективни. Не може една интелегентна, образована, културна, съвременна лява партия, която работи за общото благо и добро, да се бори успешно в съкратени срокове с непочтен, коварен, подмолен, недостоен, пещерен опонент, който работи за собственото си ЕГО и интерес. А като гледам числените характеристики на БСП в последните няколко избори, не мисля, че може да се говори за провал на БСП и Станишев. Не разбирам, защо някои известни деятели на БСП преувеличават отрицателните нотки и се готвят да отстранят Станишев от лидерството така, както Костов, Борисов и сие отстраниха БСП и Станишев от власта. Не разбирам, защо някои се опитват да въведат време разделно. И те ли са ЕГО-АЗ-ове? Вярно, че времето е едно такова екстремно. Но пък е благодатно от гледна точка на факта, че ще се проявят и разкрият персони с лоши задни помисли. И ще се постигне пречистване, което е хубаво и полезно. Един такъв като Б. Димитров се "покръсти" (смени вярата) и доброволно сам реши да става "еничар" (разбирай да стане по-бързо по-заможен). Много отдавна нямам доверие на този хвалипръцко. Не мога да не отбележа поведението на Т. Дончева. Тя не мисли за БСП, а за себе си и за своя фокус в прожекторите. Не може свой човек да хули по медиите Станишев в степен, възприета на въоръжение от Костов или Борисов. Сигурно го е правила в ръководствата на БСП, но може да прояви повече разбиране и търпеливост. Питам я, тя самата защо не подаде някаква оставка, когато загуби в кметската надпревара от Борисов? Защо Премянов и някои други решиха, ше тяхното време е дошло. Нека бъдат внимателни. Да не си помислят хората за мътната вода и рибата.
И още нещо ме потиска. Когато нападаха и клеветяха БСП, правителството и Станишев, хората, които се появяваха в активна тяхна защита се брояха на пръсти. Те се знаят и няма да ги споменавам. Те не от вчера, а винаги са били в авангарда на борбата за чистотата на лявата идея (имам предвид помисли, преданост, широка кройка, толерантност, солидарност, другарство, справедливост и т.н.). Защото са достойни социалисти. Много други не ги видях, криеха се в занимания със себе си и гледаха сеир. Станишев се нуждаеше от много по-сериозна и мощна подкрепа и защита от уличните посегателства, най-вече на Борисов. Въпреки това той се справяше културно и интелегентно. В много случаи оставаше соло или първа цигулка,  вършейки работа за десетина.
Аз го подкрепям и съм убеден, че в стратегическо и тактическо отношение  трябва да продължи да води и му пожелавам да успее да доведе до успешен завършек един много важен етап от развитието на партията, когато ще дойдат по-млади да продължат.
             ОКОНЧАТЕЛНАТА  ПОБЕДА  ЩЕ  БЪДЕ  НАША !

                                                                                     Георги Стоилов
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 294090
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930