Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 13:04 - ЩО Е ПОПУЛИЗЪМ?
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове:
0



                       Къде е ЮНАКА БАЛКАНСКИ?

Някъде някой бе казал (цитирам по памет) „Малките стават големи, когато истинските големи са на свършване.” Големите са доблестни, достойни и честни. Мисълта ми кръжи около днешните управници, които са по-малки и от тревата. И най-вече предвождащият ги Бойко Борисов. Само грандоманщината и безочливостта му са големи (пази Боже сляпо да прогледа! Да се изговорят толкова много лъжи за единица време смятам, че се побира в представите за неподозираните и необятни човешки възможности, но да се повтарят, потретват и т.н. неопределено време всичките лъжи с корекции или без корекции, не може да се побере в тъпата ми „тиква”!

Взимам повод от случая с похитителя в Сливенската банка. Не правя психологически, социологически, политически разбор на събитието (други се упражняваха в това изкуство), искам да изтъкна един сегмент, който ми се струва твърде грозен. Централната телевизия отдели много време на случая, прекъсваше многократно други свои рубрики, за да изтъкне услужливо решаващата роля на Премиера в благополучното решаване и приключване на конфликта. В едно от прекъсванията говорителката четири пъти натъртваше как премиерът прекарал часове от драгоценното му време в преговорите с похитителя и какво му бил казал. В показваните срещи на премиера с журналисти той, както БНТ 1 го цитираше, ни обясняваше как бил казал на похитителя, че наредил на полицаите даже и шамар да му спестяват. Да бъде спокоен,  че няма да му се случи нищо лошо, произхождащо от физическите приоми на хората от властта (ха така, призна си, че с Цветанов са научили подопечните да бият, ама в този случай щяли да ги озаптят). Въртяха го като латерна и всички останахме с впечатление, че щом случаят е в ръцете на Бойко Борисов ще завърши благополучно и няма да има никакъв паднал косъм. По същия сценарий като в онзи случай, когато не извеждаха група алпинисти от една пещера, докато не дойде Бойко Борисов да ги изнесе на гръб един по един или всички заедно наведнъж- колко му е на един исполин такава детска игричка ... И сега даже приключиха благоприятно аферата след освобождаването на последната заложничка преди да падне вечерта и изпратиха живо по здраво премиера в Брюксел. Обаче, оказа се, че епизодът е продължил цялата нощ и през другия ден. Как се справиха без участието на Бойко Борисов, не ми стана ясно. На следващия ден в репортажите за събитието БНТ 1 не каза, че предната вечер първа е съобщила (погрешно) за приключване на инцидента и продължи с отразяването на заслугите и величието на премиера от предния ден. Показа какво той е казал пред журналисти. Не изглеждаше да го изговаря от Брюксел. Нямам 100%-ова сигурност, но имах усещането, че показват пак вчерашните му изяви за шамара и пр. Истинското удивление за мен настъпи, когато в един новинарски сайт бе съобщено, че на въпрос психологът от преговарящия екип е отговорил, че Бойко Борисов не е разговарял директно с похитителя. Премиерът, бидейки на мястото на инцидента е оказвал логистично съдействие.

Има нещо много гнило в тази телевизия, както и в другите, макар и по-малко. И друг път съм го казвал- това е „първата” (в пряк, преносен и тотален смисъл) слугинска телевизия. Поредният ѝ референдум е на тема: „Протестите по време на криза”. Пак услужлива сугестия- сигурно изхождат от ГЕРБ-ерското клише, че е национално безотговорно да се протестира през период на криза!? Ами ако кризата с всичките ѝ измерения е продукт на управлението трябва народа да мизерства и тъне в беднотия кротко до следващите избори, та да му дойде акъла ... Един от парвенютата герберски депутати (не запомних името му) добил кураж да се втурва в политически полемики (или ще види дебелия, ако не заиграе по свирката) взе да нарича протестите смешни. Защото са хилядни ли? Били популизъм!? Питам се дали знае що е популизъм? За негово добро ще му покажа една тълкувателна дефиниция: Примитивна политическа тактика, която има за цел да заблуждава и манипулира народните маси чрез щедро раздаване на обикновено неосъществими обещания и др.; демагогско флиртуване с тълпата.” Хората са свободни да протестират. Имат такова свещено право! Дали самостоятелно или организирано от някой, някоя партия е без никакво значение. Ако се приеме за смешно хората да излизат на протест в резултат на послания или призиви на една партия, не е ли смешно да гласуват за една партия като напр. ГЕРБ в резултат на нейните послания и призиви (пардон, лъжи)? Нещо много не е наред в ГЕРБ. Сега след повече от година търсене най-после намериха един анонимен свидетел срещу октопода ...!?!?! Сигурно много трудно се намира човек, който е анонимен! Пък и ги ограничиха донякъде в подслушванията.
         По повод протестите Бойко Борисов интегрира бая изначални лъжи. Съжали, че е грабнал властта. Трябвало да им я остави (на тройната коалиция) та да се самоудавят. Не уточни обаче къде ще им е лобното място- Цанков камък или гьола в Белене, или в колекторите на Южната софийска дъга. Значи тройните не са толкова лоши момчета, щом им е спасил живота. Изглежда не са му благодарни, щом са се хванали да протестират. И пак разваления грамофон- не им е стигнало да грабят, а му дължали 500 милиона. А ние какво виждаме: едните крадът и грабят, ама хазната им бе пълна и равна и няма още никой зад решетките, каквито обещания за зрелища се ръсеха по главите ни (а сега ни хляб, ни зрелища); другите уж не крадат, а хазната им празна!?!  Представяте ли си какво обяснение ще даде генералния популист ?

Казах в началото, че ще говорим за „големи” малки хора, които нямат чест, доблест и достойнство. Нашите са такива, защото след безброй гафове грандоманщината, само-влюбеността и безочливостта им не мръдна и на ангстрьом. Продължават да сипят гаф след гаф. Ето два цитата от миналата седмица: 1.Само с няколко свои публични прояви и действия през изминалата седмица премиерът създаде сериозни репутационни проблеми както за вътрешната и външната политика на правителството, което ръководи, така и лично за себе си. Това пише "Капитал" във водещия си материал "Talk show - четири изявления на Бойко Борисов, които донесоха само негативи". 2. „Ако от политиците се изискваше поне такава баналност като политическа ориентация, сега нямаше да има премиер, който да чака да завалят бомбите по Либия, за да импровизира всички възможни мнения по темата направо в ефир. И търпеливо да дочака модерната, за да се спре на нея. А после и да обясни промяната, ако някой не я е разбрал - премиерът не е имал оценка нито за режима на Кадафи, нито за възможните решения на проблема с този режим. Той и сега не разполага с такива оценки. Той взима решенията въз основа на онези дантели, които ще се купуват през сезона пролет-лято 2011. ... Да ни слушаха сега Долче и Габана, сто на сто щяха да кажат, че дори и в тоталната еклектика си има закони и мярка.Татяна Ваксберг на сайта на "Дойче Веле".

Накрая още нещо. Вежди Рашидов от трибуната на НС в продължение на немалко минути избълва куп лъжи и клевети срещу Лютви Местан, уличавайки някаква уж провинила се жена от Кърджали като негова роднина. Лютви Местан отрече да познава тази жена и отговорно заяви, че ако Рашидов докаже в обществото твърденията си той, Местан ще напусне парламента. Но ако нищо не докаже, Вежди Рашидов трябва да се откаже да министерствува. Не ми е известно Рашидов да е доказвал нещо, нито да е напускал правителството ... !?!?!?

  Обидно е да те управляват такива хора, не знаещи със сигурност какво е тепегьозлък  и гьонсуратлък!

                                                          Георги Стоилов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 293669
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930