Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 18:36 - КОЛКО СА ДИВАНЕТАТА СРЕД ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ПРОТЕСТ
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 5245 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.07.2013 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           
            Много са въпросите. Например: има ли просташка интелигенция или интелигентна простащина?? Кога интелигентът на улицата се държи интелигентно? Интелигентността само един измерител ли има -  образователния ценз? Ето какво казват в Уикипедия:

Потенциалната (вродена) способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация. Степента на интелигентност не зависи от количеството информация (знания и опит) натрупана от индивида.

Умствена развитост, подготвеност към разбиране на теоретичните въпроси, към усвояване на научните познания; културност. А какво е културност?

Изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и хуманитарните науки, още известна като висока култура

Цялостен модел на човешкото познание, вярвания и поведение, зависещ от способността за символно мислене и социално образование

Комплект от споделени ценности, цели, поведения и практики, който е характерен за дадена организация или група

Интелигентността е считана и за отражение на личността, на характера и поведението, творческите умения.

            Преди няколко дни срещнах поета Калин Донков във в-к „Преса”. „Поговорихме” си и ще препратя някои негови мисли в диспута си с вас. Напълно съм съгласен с него, че словото и делото са нашите изразни средства и сечива, т.е. производителни сили, освен другите. А в много случаи словото вече е дело. Това не е известно отсега, а от началото, когато там е словото. А словото е производно на езика. Злоупотребата с езика е като злоупотреба с власт (добре казано от К. Донков). Пак по негова мисъл, когато с езика си служат за демагогия, за мракобесие, за груба безсрамна лъжа, за насаждане на вражда и човеконенавист, за посяване на отчаяние и безверие или обратното – напразни надежди, това не е само насилие над нашия благословен език или изразно средство, това е престъпление срещу всички българи. И още, не става въпрос за фанатизъм на езика, за пуританство, нито за граматични волности. Езикът е по-мъдър от всички нас. Той приема и отхвърля, позволява и забранява. Никой не е господар над езика! Но се появява език на омразата! И вече е толкова разпространен. И не е някакво балканско наречие. Езикът на омразата се овладява като зловещо есперанто. Пак според Донков, утре като се попълват СV-тата, ще го вписват в графата „чужди езици”. Опасно е, ако преди това им стане като роден!? Въпреки че майчиният език е нежно любящ. Според Донков след още едни избори езикът на омразата ще стане официален и записан в Конституцията като такъв ...

            След последните избори равносметката за хората е все същата: ситият не вярва на гладния, здравият на болния. Това има преносен и буквален смисъл. Това е една банална действителност и поради това може да се превърне във вечна. Но нашето банално за другите народи изглежда вече като екзотика. В това отношение българите се събуждат, но трябва да слушат и чуват езика и делото, пък тогава да кроят и режат. Като се замисля това не е лесен преход в манталитета и светоусещането на българина. Ако културата и интелигентността на един народ гладува -  значи трябва да се нахрани народа (по К. Донков). Мисля, че затова е помислил и Орешарски, защото започна с неотложни краткосрочни социални и планове и мерки. За съживяване на икономиката, която може да храни по-добре,  има втори по ред план, по-действащ, който ще влезе в сила с бюджета през следващата година. Ако сред протестиращите има задоволени българи (както един друг го беше казал), бъдете сигурни, че става дума за друг проблем ... Тъжно е да го приема, но сценариите по време на прехода се внасят отвън през ГЕРБ и другите десни. С други думи задкулисните олигарси са задгранични. Повечето в дясно! ... Припомням, вие изтърпяхте ли последните 3,5 години. Ако отговорът ви е „не”, защо зад граница го търпяха, а сега още бленуват за него. Не мога да си обясня, че не са наясно с мутренското минало на бившия премиер и тоталната му некадърност. Изглежда им отърва България да е на дъното с много силна („възпитана”) организирана престъпност и корупция навсякъде... Ако не бяхме позволили да потопят българския бизнес, нямаше да върнем оскъдицата в българската култура. Българската средна класа бе вече събудена за дълга си към духовния живот. Изтриха я, бедната, с желязна ръка. Казах, че ми е тъжно. И аз като Донков смятам, че тъжните изречения живеят дълго. Но няма просвещение без посвещение. Гол, безпътен, „шумен”, неуважителен, с насилие върху езика протест без комуникации, чуваемост и диалог. Няма посвещение (протестиращите бяха канени от управляващите за разговор нееднократно; тези от февруари се озоваха). Няма и културност. Съжалявам да ви кажа, че не струва! На поръчителите, външни и вътрешни, обаче им трябва точно такъв ...

            Горчивият грях на прехода е, че обърна представите за успеха. По-точно няма успех, който да не носи пари. Не е успех което и да е дело, ако не те направи богат и ако не те вкара в телевизора. И младият човек като вижда онези със специфичния говор и език, онези с купените гласове, онези с по една прочетена книга, онези, които не знаят столиците на европейските държави, всичките заможни и известни с това, че са известни – той доброволно и напълно информирано се пита и колебае дали да се откаже от този вид сполука или от сполуката, добивана с учене. Може ли протестиращите да ги дефинираме като въртящи се в омагьосания кръг на тази дилема? И с това да си обясним тяхната сприхавост и кибритлийство, което ги прави нарушители на Закона и груби диванета?!?

            И така, аз съм непреклонен -   този протест, за разлика от февруарския, е: по-малочислен, платен, режисиран, неуважителен, груб, грозен, безидеен, насилващ- протестиращите се изживяват като недосегаеми, недемократичен, глух, конструктивно ням, досаден, не-представителен, безполезен, ретрограденЖалко, ако сред участниците има претенции за интелигентност и мирно осъществяване на изявата. Не мога да се съглася с тях!   

                                                                           Георги Стоилов

 

 

 




Гласувай:
5



1. ok3223 - Нъпълно сти прав ...
28.07.2013 17:17
Казали сте всичко за, и на тези диванета, с тяхната претенциозна културост и интелигентност, с която парадират, а ни показват обратното.
Ако тяхното натрапчиво и нагло незечитене интересите на другите, с блокиране на кръстопат от 10 - 15 човека, и на НС от 2-300 индивида, ако се случваше в САЩ или Германия. Ако посегнеха на конгреса или райхстага, свещени по техните закони, на минутат щяха да бъдат пребити, арестувани и пратени за дълго зад решетките.
А при нас ... Многото толерантност към нетолернтни не е на добро.
Трябва да им се покаже, че имаме държава и тя си е на мястото.
Готова да защити интересите на всички, когато определени групи от населението засягат интересите и спокойствието на другите, без да се съобразяват с тяхното несъгласие и протести.
Време държавата и МВР да си влезнат в ролята и наложат ред в столицата.
Поздрави: ок
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 292598
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031