Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2012 12:40 - ЗА СМЕШНИЦИТЕ В ЦИРКА И ЖИВОТА
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

                    КОМЕДИЕН СЕКТОР В ЦИРКОВОТО ИЗКУСТВО

           

В цирка или подобните му има сектор, в който се изявяват т.н. смешници, без значение дали имат или нямат дарба за това. И в живота извън цирка има смешници. И те могат да бъдат с дарба или без, т.е. без чувство за хумор. Първите са оригинални във всеки случай, не се повтарят. Защото не искат да досаждат. И това чувство влиза в дарбата. Освен това има и дебелашки хумор или хрумвания, които също са извън дарбата. Мъдри се още един въпрос – защо в цирка се използва специален грим за смешниците? И има ли пропорционална зависимост между дарбата и грима. Вероятно гримът, най-вече натруфения, показва на хората, че ще гледат опит за смехотворство и да се подготвят за щедри усмивки и още повече. Дали горното важи за обществения живот? Ако отговорът е „да”, там дали се използва грим или някакъв друг еквивалент? Или субектите с истинско чувство за хумор се познават отдалеч? А може би и публиката си има различни измерения и категории? Както и да е

В последните дни се смях по два повода и не мога да разбера какво е изразявал смехът миНай-напред господин премиерът пред събралото се мнозинство по повод поредната първа копка сега в Девин за изграждането на нова производствена линия за клинкер и цимент заявил (цитирам от електронната преса): „„Нормално е у нас да се правят копки по три пъти след управлението на тройната коалиция”. И добавил: „Според изказвания на г-н Станишев тук отдавна трябваше да има завод, както и светлото бъдеще отдавна трябваше да е дошло през 2006 г., 2008 г., 2010 г.”, казал Борисов. Цитираните приказки важат с пълна сила и за един случай от времето, когато той беше кмет на София по повод на не безизвестния и забравен поради късата памет на българина завод за боклуци. Тогава се кълнеше, че с едно щракане на безценните си пръсти (с които стиска ракетата за тенис) строителството на този така нужен на софиянци завод ще започне от следващия месец (всичко било наред, имало достатъчно и мед, и масло). Спомнете си колко време мина от тогава. Сега обаче светлото бъдеще било в оправянето на района (региона) на Балканите, както обещавал прогнозно пред млади участници в една балканска среща у нас. Неговата гордост- Южната дъга ще ни води натам, за която от дъжд на вятар се превъзмогва да признае заслугата на Станишев от онова омразно тройно правителство, което го подпомагаше и с милиони средства (не виждам смях в залата).

            Имаше и случай, когато  същият за пореден път кастреше тройните  управляващии, че като грабители и крадци съчинявали закони за бонусите, амнистията и разни там още дивотии, които връзвали ръцете на сегашните и никой от предишните не можел да бъде осъден и вкаран в пандиза, както предизборно е обещавал!?! Да се спрем на амнистията. Завършил съм инженерство и нямам претенции вещо да познавам юристдикцията и юриспруденцията (обаче обожавам логиката и се държа здраво за нея), но си направих труда и се надявам да ми позволите да представя някои заключения и съждения по въпроса. По определение мнистията е юридически акт, с който върховната власт в държавата връща статута на невинни хора, признати за виновни за някакви престъпления. Тя има по-силно действие от помилването, като заличава всички юридически следи от престъплението." Амнистията се дава само със закон. С оглед на нейното действие, амнистията може да бъде в два варианта: а)въобще заличава престъпния характер на определен вид извършени деяния, или б)освобождава от наказателна отговорност и от последиците за осъждането за определени престъпления.

Деянията, обхванати от закона за амнистия са престъпни при своето извършване, и запазват този свой характер и за в бъдеще. По това амнистията се различава от декриминализацията, която действа само за бъдеще време. Тя е препятствие за търсене на наказателна отговорност от лицата, които са извършили деяния, обхванати от нея, макар че основанията са различни при двата вида амнистия. Изключва се образуване на наказателно производство, а когато такова е образувано, но не е завършило с влязла в сила присъда, то се прекратява. Тя е пречка за изпълнение на наложеното наказание, когато деецът е осъден с влязла в сила присъда за деяние, което е обхванато от нея. Тя освобождава лицата, извършили деяния, обхванати от нея, и от последиците на осъждането, те престават автоматично да се третират като осъждани.

Според Чл. 1 (5) от Закона за амнистията гласи, тя не е пречка за реализиране на административната отговорност по специалните закони.

Следователно амнистията предполага наличието на съдебно производство или присъда. Възможно е да се задейства и в периода на досъдебното производство или преди да е завършило съдебното производство. По силата на съждението на премиера за омразните министри и висши чиновници от още по-омразното тройно управление съдебните дела срещу високоетажните представители на корупцията (за тези под кота 0 сега не говорим) не би трябвало да бъдат започвани или ако по някаква грешка са започвали трябвало е да бъдат прекратявани с основание, произтичащо от въпросния Закон за амнистията ... Доколкото ми е известно всички започвани дела от сорта (сезирани от сегашните премиер, вице-премиер и послушни министри) продължаваха до край, повечето с оправдателни присъди, а други още течат (т.е. не са спирани или прекратявани с основания, базирани на амнистията). А според немалка част от общественото мнение обвиненията са «изсмукани» без необходимата аргументация и факти. Логика би трябвало да има във всичко даже и у смешниците с дарба и усет (вж. горе). Даже и в усмивките, когато те стават великодушни и снизходителни при превръщането на логиката в своята противоположност (антилогика в случаите на лицемерие, коварство, демагогия и обратен пиар). А днешните властници непрекъснато се занимават с корекция в неудачна посока на действащи закони, опитвайки се да ги направят лобистки, обслужващи нечии интереси или полицейщината. Какво им е пречило да «пипнат» бонусите и амнистията?!

Освен вездесъщия смешник има и един частен такъв в областта на културата, който бил «произлезъл» от Хомо сапиенс и се прекланял пред руската музика в лицето на Достоевски!?! (Също както и онези от едно радио, които го правят вече втора година пред музиката на Америка; може би някой плаща за това или има други интереси). И аз обичам музиката на Америка, особено класическата и фолклорна джазова, но с мярка, не до втръсване. Зодия «везни» съм и хубавата музика от всички жанрове навсякъде по света за мен са равнозначни и равностойни.

 

                                                                      Георги Стоилов 

 

           

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 293918
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930