Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 16:06 - "Бутафорният" РЕФЕРЕНДУМ на БНТ1
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 1664 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 17:14


        

         
 ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО,  БНТ1 и ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ

 

 Не го казвам аз и не се знае от днес, просто го заимствам като начална фраза. Едно хубаво дело се гради дълго време, а се унищожава за един миг. Това сега се случва днес с българската наука и БАН. Да се готви науката в университетите ... И няма защо да се сърдим на САЩ и Запада, че десетки години се занимават с кражба на мозъци. През 1984 година бях командирован в САЩ за обмяна на опит и четене на лекции. Имах срещи в щатски учреждения, занимаващи се с управление и развитие на науката. Там недоволстваха, че българските власти били настроени негативно към идеите, инициативите и официалните, формални предложения да бъдат привличани в американски проекти за временно участие изтъкнати български учени, затова прибягвали към едностранни лични взаимоотношения с тях под най-различни форми. При успех някои от тях ставаха невъзвращенци и предпочитаха да бъдат „крадени”.  Други предпочитаха да творят за родината си. Това се случваше в условията на студената война. Важното бе, че българските учени бяха ценен капитал и се котираха навън! Сега от простотия ги гоним от България „за зло на душманите – крадци”. А те ще потриват ръце от удоволствие. Защото нашите мозъци няма да им пречат както на нашите дянковци, игнатовци, борисовци,  цветановци и т.п., все цветя за мирисане. А точно обратното. Заради такива „подаръци” ще продължат да „ръсят със светена вода” нашите „безценни водачи” ...

Ремонт и реформи са нужни, както и във всичко друго от обществения ни живот. Но според мен това се извършва умно и внимателно, при наличие на документации и съответни описания, инструкции. Минали през задължителни рецензии и отзиви, което ще рече обществено обсъждане и дискусия, т.е. защита пред най-висшия форум на СУВЕРЕНА, съпроводена с пряко или кореспондентско гласуване. При пълна прозрачност. На това му казват РЕФЕРЕНДУМ. Ако се бяга от действителен, има един (да го наречем представителен както при социологията) симптоматичен по БНТ1. Ако управляващите се страхуват и избягват допитване до обществото и до определени негови вещи и компетентни групи „Референдумът” на БНТ1 би трябвало да се само-сезира и да отреагира срочно на умопомрачителните намерения и действия на премиера и неговата свита за разстурянето и разпарчелосването на БАН, както той е обявил пред медиите. Политиката на свършените (кабинетни) факти трябва да се спре, преди да се чуе компетентното професионално мнение на специалистите и гласът божи народен. И дано излезе вярно, че премиерът си мени нагласите като носни кърпички. Иначе при сглобяването на една конструкция в резултат на ниско-технологичния ремонт някъде може да останат повече болтове, а другаде да не стигнат!?

Ако БНТ1 не проведе неин референдум за науката, ще стане напълно ясно, че това нейно предаване е поръчково и бутафорно, а нейните журналисти бездарни чиновници. Също като един разследващ иноземен журналист Юрген Рот, който трябва да разследва собственото си его, след като приема, че един нереализиран физкултурник, може да замести цял един съд като юрисдикция и юриспруденция заедно със  слабостите и недостатъците, които се „опитва” да пребори?!? Този Рот се вихри в България, защото тук може всичко. И примерът с министър Сергей Игнатов е в същата посока. Човекът гръмогласно обяви, че ще закрива Висшата атестационна комисия към МС като „цирей” в научната структура за развитие и израстване на научните кадри, но като неин формален председател (служебно като министър) не се посвенил да я използва в хабилитацията си – професор. Преди да закрие БАН може да се възползва да стане я член кореспондент, я академик. Пък след него и потоп ... Същият пример е и сбърканият нарочен за политолог и социолог проф. Евгени Дайнов. Сякаш „нежната революция” и преходът у нас се превърнаха в подиум за професури.

Хора, прочетете статията „България – земя на Азис, Здравко, гробаря и Цветанов” и бдете!

Не искам да бъда прав, ако в края заимствам с допълване аксиомата: един народ има такова правителство, обществена медия, общество и  хал, каквито заслужава.

 

                                                             Георги Стоилов



Тагове:   бан,   наука,   референдум,


Гласувай:
2



1. анонимен - ХАЙДЕ ,СТИГА ГЛУПОСТИ.
16.11.2010 16:40
НЕКА ДА СЕ НАПРАВИ МАЛКА СЪПОСТАВКА:
КАКВО Е ДАЛА БАН НА ДЪРЖАВАТА, КАТО ПАРИЧНО ИЗМЕРЕНИЕ/ В ПАРИ/.....И КАКВО Е ПОЛУЧИЛ ОТ ДЪРЖАВАТА/КАТО ПАРИ/!
НАУКА СЕ ПРАВИ И В УНИВЕРСИТЕТИТЕ---НАЛИ, ТАМ СЕ КОВАТ КАДРИТЕ НА СТРАНАТА....???!
ЕТО, КАК ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ ,НАУКАТА С ЖИВОТА!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. zaw12929 - МНОГО СТЕ СЕ ПОТРУДИЛИ С ТОВА ПИС...
25.01.2013 12:39
МНОГО СТЕ СЕ ПОТРУДИЛИ С ТОВА ПИСАНИЕ.... БУТАФОРЕЦОЦОЦОЦОЦ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 292585
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031