Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2010 18:18 - Едно актуално ежедневие
Автор: djordji33 Категория: Политика   
Прочетен: 720 Коментари: 1 Гласове:
1



Вижте моята реакция на един обикновен случай от моите разходки из криволиците на администрацията. Не очаквайте да чуете или видите полицейско насилие, махаленски разпри и сблъсъци, сгазване на човеци, големи и малки по пешеходните пътеки, сблъсъци на превозни средства помежду им и с пътни дървета, корупция на пътя, под пътя или в сградите от двете му страни и пр.. Нещо що годе съвсем обикновено. Но разпространено в множество разновидности, които ги има безброй във всеки божи ден и които ни тровят живота.

Картотекиран съм като човек с увреждания и мога да ползвам добавка за рехабилитация по ЗПХУ. Тази година подадох документи със закъснение в рамките на 15 дни. Беше ми отказана добавка. Написах следното възражение:

 

ДО: Дирекция „Социално

подпомагане,  Столична община

ДО: Министъра на труда и             

социалното  подпомагане

                     София

ДО: Редакцията на в-к „Труд”

                София

 

                                  Ж А Л Б А

oтносно: отказ на месечна добавка за социална интеграция     по чл 42, (7)

 

Със Заповед Л–2855/ 26.08.2010 год. на директора на Дирекция „Социално подпомагане”–Лозенец ми бе отказана месечна добавка за рехабилитация на основание на чл. 28 ал 1 от ППЗИХУ поради закъснение в предоставянето на разходооправдателния документ .

Възразявам срещу посочения горе отказ и по-специално срещу използваната мотивировка, въпреки че не отричам наличието на закъснение от около 15 дни. Съзнавам, че едно закъснение дори от един ден представлява нарушение на законовата уредба. Но мисля, че законите и подзаконовите нормативни актове като правилници в България не са напълно адекватни на действителността и в немалка степен се отдалечават от живия живот, нещо повече – дори са в противоречие. Освен това измененията и корекциите са повече от първоначалните текстове, в резултат на което няма нищо трайно и запомнящо се!? ЗИХУ (изнесен на Вашия сайт в Интернет) е допълван, коригиран и изменян безброй пъти и едва ли е възможно дори човек като мен с висше техническо образование да го обхване и разбере в детайлите, което би било трудно и за човек с юридическо образование, а какво да говорим за хората с по-нисък образователен ценз. Това е една неизбродима джунгла. Например в един от членовете, няма значение нов или стар, балнеолечението е на втора позиция (чл. 40, чл.41а)(1)), а в друг на четвърта (чл. 42). Човек може да си загуби цял ден, докато разбере, кое е в сила и кое не е. По-конкретно базисните чл. 40 (1) и чл. 41а) (1)) са нови или изменени и влизат в сила от 01.01. 2011 год., а стар 40 няма. Значи ли това, че няма закон или че законът в момента е стъпил на стария чл.42, който липсва?! Ако е така, основанието за отказа - чл. 42, ал.7 е въздухообразно, метафорично казано, а от друга страна там няма нищо свързано със срока на подаване на документите. Цитирам:

Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2006 г., бр. 41 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) Хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

............

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) След преценка на всички обстоятелства, отразени в социалната оценка, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането й.

И още нещо – според заповедта въпросните член и алинея са били обнародвани през 2004 год., а както се вижда от цитата годината за члена е 2009, а за алинеята – 2006, но като предишна 6та алинея. Кое е вярното или истината? Това значи ли, че всеки може да санкционира както си иска ...

 На второ място алинея 12 на същия член гласи:

(12) (Предишна ал. 11 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Вземанията на лицата за месечни добавки за социална интеграция се погасяват в срок три ТРИ (3) месеца считано от края на месеца, за който се отнасят.

Какво значи „вземанията на лицата ...”?. Навярно вземането на пари (като месечни добавки) от бенефициентите, т.е. ние като хора с увреждания. Какво означава „се погасяват”? Вероятно се получават. Ако е така, това означава, че някой си е измислил срок от един месец в противоречие със закона (вж. мотива – чл. 28 от ППЗИХУ)!

Освен горната главоблъсканица с членове и алинеи има някои по- човешки неща. Аз съм пенсионер за прослужено време и стаж от две години (преди бях пенсиониран по болест заради трайните увреждания с право да продължа да работя като преподавател във висше училище). До преди две години не съм ползвал месечната добавка за балнеолечение и рехабилитация. Ходех на балнеолечение и рехабилитация по програма за трудещи се на НОИ, където имаше немалка отстъпка. Откакто прилагам ЗИХУ съвсем случайно (без да знам) съм подавал документите в срок, според нестационираните още закони и правилници, поради което не съм се сблъсквал с потребността да се запозная и науча въпросното правило за отказ. Никой не ме е предупредил, че трябва да спазвам някакви си правила. Научили са ме само какви документи да прилагам. В коридорите пред помещенията за службите СП няма празно място от всякакъв вид съобщения, но ... само за въпросното правило няма. В деня, в който иначе любезните и вежливи служителки внимателно ми посочиха, че може да бъда санкциониран, щателно обходих всяко кътче по стените, гледах под лупа, но не открих да има каквото и да е упътване по въпроса!?! Отговориха ми, че било имало, но вероятно някой „злосторник” го е отлепил и прибрал в дома си, за да му напомня как трябва да оцелява. Аз не виждам логика, защото в този случай по стените не би трябвало да има никакви съобщения, освен ако няма щатен персонал през кратки интервали да възстановява свалените. Има информация за помощи на много по-голяма стойност за годината, които биха подтикнали немалко заинтересовани хора за аналогична „приватизация”.

Вярно е, че незнанието не е оправдание и не оневинява, но от друга страна човекът по конституция има право на информация, което не визира само пресата и медиите, а и администрацията. Защо да няма наръчници за интегрирания увреден човек и т.н.? Каквито имаше за партийни, ОФ и синдикални дейци. Със смляна (сдъфкана) главна и важна информация. С удоволствие непременно бих си купил. И не само аз. Това е грижа за хората, а не отрупването на книжния пазар с порнографски, секс, клюкарски и всякакъв друг вид глупости. Е, сега е налице прехвърляне на вината от болната върху здравата глава, казано метафорично.

И на последно място герберското управление ни натовари нас, хората с диабетичното увреждане, „да му помагаме” частично с оскъдните си лични средства за инсулина. Сега вероятно цели да икономисва от месечната добавка за рехабилитация на хора с увреждания като нарежда безпардонно да се прилага възможността за отказа ѝ, независимо от яловото несъвършенство на закон и правилник. В много случаи да спазиш екслузивното месечно условие за подаване на документите е неизпълнимо в живия живот, или крайно неудобно за изпълнение. Само един от множеството примери: може да се случи на следващия ден след рехабилитацията да отидеш примерно за един месец при някой близък, който се нуждае от теб. Ако рехабилитацията е във Варна, ти живееш в София, а твоят близък  е в село Хаджи Димитрово, Свищовско, трябва ли да се върнеш в София да подаваш документи за добавката, след което да запрашиш за село Х. Димитрово? На всичкото отгоре в службите за социално подпомагане ти разясняват, че не е прието, когато подаваш документите да обясняваш причините за закъснение, ако на място научиш, че има такова изискване. То и да знаеш за наличието на такова изискване, пак не можеш да пишеш обяснения. Чак когато е налице отказ можеш да се позоваваш на такова право. А дъвчем до отмала за едно гише и в един момент (като времеви интервал на едно футболно полувреме). Има една приказка: правиш или не правиш такова/онакова – такава/онакава ще вземеш?!? Т.е. може да си добър и порядъчен или да се държиш като такъв, да се правиш на такъв; в една ненормална държава те правят на ненормален!

Предвид горното, най-горещо Ви моля да се съобразите с обстятелствата и да положите усилия за облекчаване живота на хората с уврежания!

                                                        Георги Стоилов

 



Тагове:   добавка,   отказ,


Гласувай:
1



1. liliyanaandreeva - В джунглата на обществените отношения най-силни се оказаха човешките слабости...
18.09.2010 19:40
...и те победиха силата на духа и здравия разум.
Най-обикновена гавра.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djordji33
Категория: Политика
Прочетен: 292603
Постинги: 135
Коментари: 104
Гласове: 147
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031